- KGZ Novo mesto
- Projekti
- LEADER
- Ovce lepo urejajo krajino
Ovce lepo urejajo krajino
Ovce lepo urejajo krajino
Projekt »OVCE LEPO UREJEJO KRAJINO« SE JE IZVAJAL V OKVIRU LAS DBK , izvedbeni projekt NIP-4/2011
PARTNERJI V PROJEKTU:
KMETIJSKO GOZDARSKI ZAVOD NOVO MESTO
Šmihelska cesta 14, 8000 Novo mesto - NOSILEC PROJEKTA
GEŠELJ JOŽE – KMETIJSKO GOSPODARSTVO, fizična oseba
Zapudje 11, 8343 Dragatuš
FORTUNA JOŽE – KMETIJSKO GOSPODARSTVO, fizična oseba
Gombišče 11, 8213 Veliki Gaber
BAHOR IRENA – KMETIJSKO GOSPODARSTVO, fizična oseba
Pangrč grm 8, 8321 Brusnice
ŠOŠTARIČ JOŽE – KMETIJSKO GOSPODARSTVO, fizična oseba
Bojanja vas, 8330 Metlika
ŠTUPAR HENRIK – KMETIJSKO GOSPODARSTVO, fizična oseba
Dvor 96, 8361, Dvor
OBDOBJE IZVAJANJA PROJEKTA: 1.12.2011 – 31.3.2013
OPIS PROJEKTA IN PROJEKTNI CILJ:
Prevladujoče aktivnosti projekta so bile usmerjene k izobraževanju članov gospodinjstev KMG in drugih ciljnih skupin k najracionalnejši rabi trajnega travinja (pašna reja ovac) na območjih z omejenimi dejavniki za kmetijsko pridelavo (OMD). Osnovni cilj projekta je bil tako vzpodbujati najracionalnejšo rabo trajnega travinja na OMD.
Projekt je bil usmerjen prioritetnemu cilju 5 lokalne razvojne strategije: Ohranjanje okolja s poudarkom na ohranjanju naravne in kulturne dediščine Razmerje med obdelanimi kmetijskimi in gozdnimi zemljišči je sinonim za t.i. kulturno krajino. Z ohranjanjem tega razmerja se ohranja tudi biotska raznovrstnost v različnih ekosistemih. Ekstenzivna oblika kmetovanja, ki jo predstavlja pašna reja ovac, pomembno prispeva k cilju ohranjanja naravne dediščine in kulturne dediščine, ki jo predstavlja kvalitetna (obdelana) kulturna krajina.
Cilja projekt sta bila:
- Ustaviti trend zaraščanja s povečanjem obsega rabe trajnega travinja z racionalno kmetijsko rabo – pašo ovac
- Popestritev ponudbe ovčjega mesa na lokalnem trgu
AKTIVNOSTI V PROJEKTU:
Projekt je bil razdeljen v dve fazi:
I. FAZA
Aktivnost 1: Promocija projekta - Izdelava priročnika
Natisnjen je bil priročnik »Ovce lepo urejajo krajino« z tremi vsebinskimi sklopi: -tehnološka navodila za rejo ovac s poudarkom na predstavitvi ureditve pašnikov, - kratki napotki za neposredno prodajo mesa ter kratka navodila pri predelavi ovčjega mesa, - vsebine povezane z delovanjem društev rejcev drobnice. Objavljen je bil prispevek: strokovni članek v regionalnem oz. lokalnem časopisu.
Aktivnost 2: Ureditev vzorčnih pašnikov
Urejenih je bilo 5 vzorčnih pašnikov na kmetijah.
Posneta je bila oddaja na regionalni TV postaji in objavljen strokovni članek v lokalnem oz. regionalnem časopisu.
II. FAZA
Aktivnost 3: Izobraževanje
Izobraževanje je zajemalo različne oblike oz. vsebine.
Aktivnost 4: Promocija porabe ovčjega mesa na lokalnem trgu
Promocija porabe ovčjega mesa na lokalnem trgu je potekala v sklopu dveh aktivnosti projekta.
Priponka