- KGZ Novo mesto
- Projekti
- PRP projekti
- Zrnate stročnice – pridelava, predelava in uporaba
Zrnate stročnice – pridelava, predelava in uporaba
Zrnate stročnice – pridelava, predelava in uporaba
Ukrep | Sodelovanje iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014 - 2020 |
Podukrep | 16.2 Podpora za pilotne projekte ter za razvoj novih proizvodov, praks, procesov in tehnologij |
Naslov projekta | Zrnate stročnice – pridelava, predelava in uporaba |
Projektno obdobje | 2019 - 2021 |
Partnerji projekta | • Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede – vodilni partner • Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, • Kmetijski gozdarska zbornica Slovenije, Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto, • Kmetijski inštitut Slovenije, • Univerza v Ljubljani, Biotehnična fakulteta • Žipo živinoreja poljedelstvo Lenart d.o.o., • Kmetija Topolovec Alojz, • Kmetija Grubič Miran, • Kmetija Ferlan Alojz, • Kmetija Leskošek Bojan • Kmetija Kure Jožica. |
Opis in cilji projekta
Cilj projekta je na podlagi uvajanja novih praks vpeljati tehnologijo za pridelovanja soje in drugih zrnatih stročnic za različne sisteme pridelave ter s tem ustvariti pogoje za tržno uspešno proizvodnjo. Projektne dejavnosti bodo imele vpliv na zagotavljanje pogojev večje samooskrbe in s tem pomembno prispevale k zmanjšanju uvoza beljakovinske krme in hrane za ljudi. K ciljem spada tudi zasledovanje in priprava strokovnih podlag za doseganje ciljev skupne evropske kmetijske politike in osnutka Agende združenja Podonavske soje z naslovom The European Protein Transition, ki za naslednja obdobje predvideva bistveno zmanjšanje odvisnost uvoza beljakovinskih rastlin iz neevropskih trgov.
Z uvajanjem novih tehnologij, razvojem prototipa za toplotno obdelavo zrnatih stročnic na KMG, optimalizacijo krmnih obrokov z zrnatimi stročnicami, ter možnih novih proizvodih v humani prehrani, ki bi bili primerni na slovenskem tržišču ter zagotavljanjem kakovosti pridelkov s certificirano proizvodnjo, ustvarjamo možnosti za doseganje strateških ciljev zapisanih v dokumentih MKGP. S širjenjem znanja o stročnicah v prehrani in tehnoloških postopkih na kmetijah nastajajo nove priložnosti povečanja dohodka z novimi končnimi proizvodi visoke kakovosti (ekološki proizvodi, proizvodi brez GSO), kar prinaša podlage za večji dohodek in zaposljivost na kmetijah.
Povezava na zunanjo stran: Zrnate stročnice – pridelava, predelava in uporaba