Rez vinske trte ter bolezni in napake vina
Vinogradništvo in vinarstvo, Izobraževanje |Sveti Vincenc goduje dvaindvajsetega januarja in nanj se navezujejo številni pregovori:
- Če na sv. Vincenca sonce sije, se v jeseni obilo kruha in vina užije.
- Če Vincenca sonce peče, po grlu vince gladko teče, tako dobro vince dozori, da motne dela ti oči.
Zimska rez je umetnost in je istočasno podpis vinogradnikovih želja, ciljev in nenazadnje njegovega vedenja znanja in izkušenj na vsaki obrezani trti.
Zimska rez je v vinogradu najpomembnejši zimski oziroma zgodaj spomladanski ukrep, s katerim se odreja potencial rodnosti trte in s trt odstranjuje ves poškodovani, okuženi (odmrli, strohneli, suhi) in neroden les.
Rez vinske trte je za vinogradnika strokovno tudi najbolj zahtevno opravilo, predvsem če sta ga v preteklem letu doleteli pozeba in toča. Zato sta strokovnjaka, Ivanka Badovinac, specialistka za vinarstvo in Jernej Martinčič, specialist za vinogradništvo pri KGZS – Zavodu Novo mesto dala napotke, kako rezati vinsko trto v letošnjem letu in na kaj naj bomo pozorni v vinski kleti.