Vpliv tehnologije spravila koruze na postopek siliranja in prirejo

Vpliv tehnologije spravila koruze na postopek siliranja in prirejo

Živinoreja  | 

Slika 1: vpliv tehnologije

Na procese siliranja in na kakovost pridelane koruzne silaže vpliva med drugim tudi vsebnost sušine v času žetve. Priporočena sušina koruze v času žetve je med 30 in 35%. Prezgodnja ali prepozna žetev koruze povzroči različne težave že pri samem spravilu, v nadaljevanju v procesu siliranja in na koncu pri krmljenju. Poleg sušine pa ima velik vpliva na kakovost koruzne silaže še dolžina rezi, zrezanost cele rastline in zdrobljenost zrn v silaži.

Ključne besede: žetev koruze, sušina, optimalna dolžina rezi, zrezanost silaže, zdrobljenost zrnja koruze

Avtor: Anja Mežan

Več si preberite v priloženem članku.

Vpliv tehnologije spravila koruze na postopek siliranja in prirejo.pdf

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Skupna kmetijska politika

REGIJSKE DELAVNICE Oblikovanje partnerstev za inovativne projekte EIP

21. 11. 2024 ob 10:00

KGZS - Zavod NM, Šmihelska 14, 8000 N...

Na Kmetijsko gozdarskem zavodu Novo mesto bomo v četrtek, 21. 11. 2024 ob 10. uri izvedli regijsko delavnico, namenjeno oblikovanju partnerstev in prijavam na 1. javni razpis za intervencijo (IRP31) "Podpora za projekte EIP" (Evropsko partnerstvo za inovacije), ki ga je objavilo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.