Tehnološki ukrepi za zmanjšanje tveganj glede kadmija v pridelavi zelenjave in podatki o stanju kadmija v tleh v Sloveniji in EU
Vrtnarstvo, Zelenjadarstvo, Varstvo narave in okolja, Zelenjadarstvo |Slika_1_Rodovitnost tal_Pelko_N
Zaradi skrbi potrošnikov glede varnosti lokalne hrane, pomena pridelave varne hrane in nedavnih dogodkov v zvezi prekomernih ostankov kadmija v kilogramu korenčka smo zbrali nekaj dejstev za lažje razumevanje problematike ostankov kadmija v sveži zelenjavi v Sloveniji in EU. Za vas smo v članku zapisali do sedaj znane tehnološke ukrepe za zmanjšanje tveganj glede kadmija kot onesnaževala v zelenjavi. Menimo tudi, da problematika nevarnih snovi v sveži zelenjavi potrebuje širši pogled, vsaj v primerjavi z ostalo hrano in tudi širše, v primerjavi z zelenjavo in hrano iz tujih trgov, na način, da je slovenski potrošnik dejansko seznanjen z dejavniki tveganja v svoji prehrani.
Ključne besede: zelenjava, onesnaževala, kadmij, težke kovine, tehnologija pridelave
Več si lahko preberete TUKAJ.