Tehnološki ukrepi za zmanjšanje tveganj glede kadmija v pridelavi zelenjave in podatki o stanju kadmija v tleh v Sloveniji in EU

Tehnološki ukrepi za zmanjšanje tveganj glede kadmija v pridelavi zelenjave in podatki o stanju kadmija v tleh v Sloveniji in EU

Vrtnarstvo, Zelenjadarstvo, Varstvo narave in okolja, Zelenjadarstvo  | 

Slika_1_Rodovitnost tal_Pelko_N

Zaradi skrbi potrošnikov glede varnosti lokalne hrane, pomena pridelave varne hrane in nedavnih dogodkov v zvezi prekomernih ostankov kadmija v kilogramu korenčka smo zbrali nekaj dejstev za lažje razumevanje problematike ostankov kadmija v sveži zelenjavi v Sloveniji in EU. Za vas smo v članku zapisali do sedaj znane tehnološke ukrepe za zmanjšanje tveganj glede kadmija kot onesnaževala v zelenjavi. Menimo tudi, da problematika  nevarnih snovi  v sveži zelenjavi potrebuje širši pogled, vsaj v primerjavi z ostalo hrano in tudi širše, v primerjavi z zelenjavo in hrano iz tujih trgov, na način, da je slovenski potrošnik dejansko seznanjen z dejavniki tveganja v svoji prehrani.

Ključne besede: zelenjava, onesnaževala, kadmij, težke kovine, tehnologija pridelave

Več si lahko preberete TUKAJ.

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Skupna kmetijska politika

REGIJSKE DELAVNICE Oblikovanje partnerstev za inovativne projekte EIP

21. 11. 2024 ob 10:00

KGZS - Zavod NM, Šmihelska 14, 8000 N...

Na Kmetijsko gozdarskem zavodu Novo mesto bomo v četrtek, 21. 11. 2024 ob 10. uri izvedli regijsko delavnico, namenjeno oblikovanju partnerstev in prijavam na 1. javni razpis za intervencijo (IRP31) "Podpora za projekte EIP" (Evropsko partnerstvo za inovacije), ki ga je objavilo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.