Poziv za vstop v shemo izbrana kakovost žit in ajde

Poziv za vstop v shemo izbrana kakovost žit in ajde

Poljedelstvo  | 

Shema Izbrana kakovost žit in ajde je namenjena spodbujanju pridelave žit in ajde v Sloveniji ter spodbujanju potrošnika k nakupu izdelkov iz pridelkov slovenskih pridelovalcev žit in ajde. Z znakom »izbrana kakovost« (IK) se označujejo pridelki pšenice, rži, ječmena, ovsa, pire, koruze, prosa in ajde ter vsi izdelki iz njih, ki ustrezajo kriterijem iz specifikacije, objavljene tudi na  spletni strani MKGP:

https://www.gov.si/assets/ministrstva/MKGP/Dokumenti-/IK_zita_spec_potrj_maj_23.pdf

 

Z dosledno sledljivostjo je zagotovljeno, da je izdelek, ki je označen z znakom izbrane kakovosti, izključno iz sestavin slovenskega izvora, natančno predpisani pogoji pridelave ter predelave žit in ajde pa zagotavljajo dodano kakovost zaradi omejenega vnosa pesticidov (FFS) in gnojil ter zdravstvene neoporečnosti pridelka s stališča prisotnosti mikotoksinov v žitih oziroma alkaloidov v ajdi.

 

Pozivamo vas, da se vključite v shemo IK in pričnete s pridelavo žit in ajde po zahtevah specifikacije IK. Pred setvijo se prijavite v postopek certificiranja pri enem izmed treh certifikacijskih organov: Bureau Veritas, Inštitut za kontrolo in certifikacijo v kmetijstvu in gozdarstvu Maribor (Inštitut KON-CERT) ter Inštitut za kontrolo in certifikacijo Univerze v Mariboru (IKC UM).

 

Ko bo odkupljene vsaj 15 % krušne pšenice, pridelane po shemi IK, se bo pričela tudi  promocija pridelkov in izdelkov IK iz žit in ajde.

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Skupna kmetijska politika

REGIJSKE DELAVNICE Oblikovanje partnerstev za inovativne projekte EIP

21. 11. 2024 ob 10:00

KGZS - Zavod NM, Šmihelska 14, 8000 N...

Na Kmetijsko gozdarskem zavodu Novo mesto bomo v četrtek, 21. 11. 2024 ob 10. uri izvedli regijsko delavnico, namenjeno oblikovanju partnerstev in prijavam na 1. javni razpis za intervencijo (IRP31) "Podpora za projekte EIP" (Evropsko partnerstvo za inovacije), ki ga je objavilo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.