Pomen ocenjevanj izdelkov s kmetij

Pomen ocenjevanj izdelkov s kmetij

Dopolnilne dejavnosti  | 

Ocenjevanja in razstave izdelkov s kmetij imajo dolgoletno tradicijo, tako na državnem kot na lokalnem nivoju.

Ključne besede: Ocenjevanja in razstave izdelkov s kmetij, senzorično ocenjevanje izdelkov, ocenjevalci, društva kmečkih in podeželskih žena, dopolnilne dejavnosti predelave kmetijskih pridelkov

Avtor: Terezija Lavrič

Pomen ocenjevanj izdelkov s kmetij

 

Ocenjevanja in razstave izdelkov s kmetij imajo dolgoletno tradicijo, tako na državnem kot na lokalnem nivoju. Na državnem nivoju poteka najobsežnejše ocenjevanje kmečkih prehranskih izdelkov s kmetij, letos  je potekalo že 35. ocenjevanje in razstava Dobrote slovenskih kmetij. Vsa leta prireditev poteka ob podpori Ministrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano na Kmetijsko gozdarskem zavodu Ptuj v sodelovanju z ostalimi Kmetijsko gozdarskimi zavodi in Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije. Svetovalci za kmečko družino in dopolnilne dejavnosti na kmetijah smo letos prijavili za ocenjevanje več kot 888 izdelkov iz 450 kmetij, nagrajenih pa je bilo 790 izdelkov razvrščenih v 17. skupin prehranskih izdelkov s kmetij. V preteklih 35-ih letih je bilo podeljenih že okoli 24.450 priznanj, kar je neverjeten prispevek h kakovosti in prepoznavnosti prehranskih izdelkov s kmetij.

 

Zaključna prireditev Festival dobrot slovenskih kmetij, je potekala od 17. do 19. maja 2024 v Minoritskem samostanu na Ptuju, s pestrim programom prireditev in podelitvijo priznanj. Rezultati ocenjevanj so objavljeni na spletnem portalu www.dobroteslovenskihkmetij.si. Vsaka kmetija, ki ima priglašeno dopolnilno dejavnost za predelavo in te izdelke trži, lahko na tem spletnem portalu dodatno promovira svojo ponudbo. Glavni cilj portala je, da se sodelujočim kmetijam prek njega odprejo nove možnosti za prodajo v javne zavode, zadruge in trgovske sisteme, pa tudi potrošnikom, ki raje posegajo po izdelkih s priznanji.

 

Slika_ 1_DSK_ Ptuj_ ocenjevanje_ kruha_2024_Lavrič T.

Številna ocenjevanja in razstave potekajo tudi na območju Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto. Tako KGZS - Zavodu Novo mesto vsakoletno sodelujemo pri izvedbi številnih ocenjevanj in razstav krušnih izdelkov ter ostalih izdelkov, ki jih organizirajo društva. Kot svetovalka in mentorica 11 društvom kmečkih in podeželskih žena na območju Dolenjske letno sodelujem na sedmih ocenjevanjih krušnih izdelkov.

 

Sedaj že potekajo dogovori za sledeča ocenjevanja in razstave, ki jih bodo priredila društva podeželskih/kmečkih žena v sodelovanju s KGZS - Zavodom Novo mesto. Prvi delovni teden po novem letu 2025 bo:

- od 10. do 11. januarja DPŽ Tavžentroža priredilo 11. društveno razstavo in ocenjevanje kruha v Trebnjem,

- od 15. do 16. februarja bo DKŽ Novo mesto v Prečni priredilo državno ocenjevanje in razstavo pletenic,               

- od 21. in 23. februarja bo DPŽ Škocjan priredilo društveno razstavo in ocenjevanje kruha v Škocjanu,

- v aprilu bo DPŽD Bela Cerkev priredilo že 15. državno razstavo in ocenjevanje kruha v Beli Cerkvi.

Razstave in ocenjevanja potekajo tudi v jesenskem času: Društvo podeželskih žena Dolenjske Toplice izvede ocenjevanje in razstavo jabolčnih zavitkov v sklopu prireditve Topliško jabolko. Sledita še dve ocenjevanji in razstavi potic, ki ju prirejata Društvo kmečkih žena Suha krajina in Društvo kmetic Šentjernej.

 

Slika_ 2_ Ocenjevanje_ potic_v_Žužemberku_Lavrič_T.

 

Tako društva kmečkih/podeželskih žena ter ostala društva na Dolenjskem, v Beli krajini in v Posavju z organizacijo razstav, ocenjevanj izdelkov in izobraževanj veliko prispevajo k promociji izdelkov s kmetij, k ohranjanju gastronomske dediščine podeželja ter dvigu kakovosti in varnosti izdelkov.

 

Na Kmetijsko gozdarskem zavodu Novo mesto se enkrat letno izvedejo tudi ocenjevanje sokov in kisov iz sadja in grozdja, ter ocenjevanje žganj v Beli krajini. Redno tedensko se izvajajo tudi senzorična ocenjevanja vin. Na Zavodu imamo akreditiran laboratorij s sodobno opremo za analizo vin in usposobljene strokovnjake na področju enologije in nege vin. Pridelovalci, ki tržijo vino, ga morajo dat v analizo v laboratorij in v senzorično analizo. Prav tako morajo kmetje, ki tržijo ostale izdelke s kmetij imeti opravljeno analizo izdelka 1x letno, saj so odgovorni za varnost živil, ki jih prodajajo.

 

Da se bodo izdelki dobro prodajali morajo biti tudi ustrezne kakovosti, kar se preverja tudi s senzoričnim ocenjevanjem izdelkov. Pri senzoričnem ocenjevanju izdelkov ocenjevalci ocenjujemo izdelke na podlagi pravilnikov za ocenjevanje posameznih izdelkov s točkovanjem lastnosti izdelka. Tako se pri ocenjevanju krušnih izdelkov ocenjuje in točkuje: zunanji videz in obliko krušnega izdelka, vonj in okus skorje in sredice, videz in lastnosti skorje ter sredice (kot so barva, poroznost, elastičnost, vonj, okus…).

 

S senzorično ocenitvijo izdelka izdelovalci ne dobijo le podatka o oceni izdelka, ampak tudi vse potrebne povratne informacije o kakovosti izdelka in o morebitnih odstopanjih pri izgledu, v okusu in ostalih lastnostih. V zapisnik se vpiše tudi, če npr. določena sestavina izstopa v okusu in vonju, če je preveč ali premalo določene začimbe ali soli, ali so prisotni tuji vonji, okusi, če je izdelek premalo oz. preveč zapečen ipd.

 

Društva na teh prireditvah lahko krušne izdelke društva tudi prodajo, če imajo v pravilniku društva zavedeno tudi občasno predstavitev in prodajo izdelkov.

 

Posamezne kmetije pa izdelke lahko prodajajo le, če imajo priglašeno dopolnilno dejavnost - predelavo in ustrezno urejene prostore za predelavo v skladu z zahtevami dobre higienske prakse in HACCP programom.

 

V zadnjih letih se je veliko kmetij na območju Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto zavoda odločilo za priglasitev dopolnilne dejavnosti predelave kmetijskih pridelkov pa tudi za peko kruha, potic, peciv in izdelave testenin na tradicionalni način ter za neposredno prodajo izdelkov s kmetij.

 

Na Kmetijsko gozdarskem zavodu Novo mesto izvajamo za društva in nosilce dopolnilnih dejavnosti številna usposabljanja in svetovanja s področja dobre higienske prakse in tehnologij pri izdelavi živilskih izdelkov, s področja zahtev in predpisov za ureditev predelovalnega obrata, označevanja izdelkov s kmetij ter ostalih zahtev za zagotavljanje varnosti izdelkov za potrošnika.

 

Čeprav usposabljanja nosilcev živilske dejavnosti na kmetijah niso zakonsko predpisana, se morajo nosilci dopolnilne dejavnosti redno izobraževati s področja zagotavljanja dobre higienske prakse, varnosti pri predelavi in podatke vpisati v evidence Programa HACCP.

 

Tekom let opažamo, da se je kakovost ocenjevanih izdelkov občutno izboljšala, povečalo pa se je tudi zanimanje za izdelavo izdelkov. Tako se je kar nekaj kmetij odločilo za priglasitev dopolnilne dejavnosti predelave kmetijskih pridelkov in za neposredno prodajo izdelkov s kmetij.

 

Terezija Lavrič, svetovalka za kmečko družino

in dopolnilne dejavnosti

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Trenutno ni aktualnih vsebin! Oglejte si vse dogodke.