DOZOREVANJE JABOLK 2022 NA OBMOČJU POSAVJA, DOLENJSKE IN BELE KRAJINE – 9. OBVESTILO
Obvestila, Sadjarstvo |Obiranje jabolk se preveša v zadnjo tretjino. V kolikor še niste obrali jabolk idared, pazite na trdote in škrobno vrednost.
Pri sorti Fuji pazite na pojav steklavosti. Vzroki steklavosti so različni; sortna nagnjenost, slab ovesek, mnogo sonca, pozno obiranje, prehod sladkorja v medcelične prostore.
Posledica je sladek, prijeten okus takoj po obiranju. Kasneje pride do tvorbe alkohola (okus po vrenju). Posledično pride do porjavenja mesa v skladišču. Steklavost lahko preprečujemo z izborom sort, dobrim oveskom, optimalnim časom obiranja, odloženim CA-skladiščenjem, možna je delna razgradnja v skladišču (to velja ravno za sorto »fuji«). Pregled steklavosti naredimo tako, da nekaj plodov prerežemo, in če ugotovimo steklavost na tretjini prerezanega dela, po obiranju plodove pustimo približno 5-7 dni na temperaturi 15-18◦C. Če po pregledu ni več prisotne steklavosti, lahko normalno začnemo s skladiščenjem.
Sorta Fuji je primerna za obiranje na vseh lokacijah, najbolj poznih, pa predvidoma s ponedeljkom, 10.10.2022. Tako kot vse rdeče obarvane sorte, tudi Fuji obiramo večkrat.
Sorta Braeburn je na določenih legah nekoliko v zrelosti zastala, na določenih legah pa napredovala. Preverite škrob, in v kolikor je po barvni tabeli nad 5, ga oberite v začetku naslednjega tedna. Če je pod 5, pa obiranje zamaknite za teden dni.
Sorto Cripps pink bo potrebno naknadno analizirati, saj se je razgradnja škroba komaj začela. O obiralnem oknu vas obvestimo.
Želimo Vam prijetno in uspešno obiranje.
Rezultati analiz dozorevanja jabolk z dne 4.10.2022 za območje Posavja, Dolenjske in Bele krajine.
Urška Cvelbar, KGZS – zavod Novo mesto
Tanja Baškovč, KGZS- zavod Novo mesto
Miha Pavkovič, KGZS-zavod Novo mesto